• تاریخ انتشار : 1402/03/02 - 08:27
  • تعداد بازدید کنندگان خبر : 156
  • زمان مطالعه : 6 دقیقه

گفت و گو با دکتر دهقانی، مسئول واحد فراهم آوری اعضا بیمارستان سینا به مناسبت روز ملی اهدای عضو

دکتر ساناز دهقانی، امیدوارم دیگر شاهد آن نباشیم که عضو پیوندی به خاک سپرده و لبخند شیرین زندگی از خانواده نیازمند به دریافت عضو زدوده شود.

به گزارش روابط عمومی بیمارستان سینا، چند سالی است که در تقویم ملی کشور 31 اردیبهشت ماه به عنوان روز ملی اهدای عضو نام گذاری شده و این مهم با همت و تلاش افرادی که در این راه ایثار کردند تا  فرهنگ اهدای عضو در این مرز و بوم طنین افکن شود به تحقق پیوسته است، یکی از این افراد دکتر ساناز دهقانی، مسئول مرکز فراهم آوری اعضا بیمارستان سینا است که با همکارانی دلسوز در واحد فراهم آوری اعضا بیمارستان سینا، سالیان سال است که در این راستا گام های بلندی برداشته اند. به همین مناسبت به سراغ ایشان می رویم تا برای ما فرهنگ ایثار و اهدای عضو در کشور عزیزمان ایران و تلاش هایی که در این مسیر به انجام رسیده را بازگو کنند. و ایشان با وجود مشغله فراوان با لبخندی همیشگی میزبان روابط عمومی بیمارستان سینا می شوند.

ابتدا روز ملی اهدای عضو را خدمت شما و همکاران پرتلاشتان تبریک عرض می کنم، در خصوص نام گذاری 31 اردیبهشت ماه به نام روز ملی اهدای عضو توضیح می فرمائید.

با عرض سلام، روز 31 اردیبهشت ماه را که مصادف است با سالروز فتوای تاریخی امام خمینی (ره) مبنی بر جایز بودن اهدای عضو به نوبه خودم تبریک عرض می کنم. مسلما برای رسیدن به این مفهوم که اهدای عضو نیز در فرهنگ مردم مهربان ما جا باز کند افراد بسیاری تلاش کردند و خوشبختانه ما امروز شاهد روزی به این نام در تقویم ملی خود هستیم. اما با تمام تلاش های انجام شده باز هم باید در این زمینه فعالیت های بسیاری انجام پذیرد تا دیگر شاهد آن نباشیم که عضو پیوندی به خاک سپرده و لبخند شیرین زندگی از خانواده نیازمند به دریافت عضو زدوده شود.

برای خوانندگان من از پایه گذاری واحد فراهم آوری اعضا در بیمارستان سینا بگویید. 

واحد فراهم آوری اعضا بیمارستان سینا از سال 88 به طور رسمی فعالیت خود را آغاز کرد و از 13 مورد اهدای عضو در آن سال به 145 مورد اهدای عضو در سال 1401 رسیدیم.

ما در واحد فراهم آوری اعضا بیمارستان سینا با حضور همکاران دلسوز به فعالیت مشغول هستیم، از کلمه دلسوز استفاده کردم چون افرادی که در این راه گام برمی دارند در وهله اول باید دلسوز و ایثارگر باشند تا در هر زمان و هر موقعیتی بتوانند برای کمک به نجات جان انسانی و زنده نگه داشتن عضو پیوندی تا رسیدن به بیمار نیازمند دریافت عضو تلاش کنند و همچنین باید از روحیه ای قوی برخوردار باشند تا در ناملایمات این مسیر، بتوانند صبر پیشه کنند.  و از همین جا از همکارانم در واحد های فراهم آوری اعضا بیمارستان سینا و بیمارستان امام خمینی (ره) و تمامی همکارانی که در این زمینه فعالیت می کنند کمال تشکر را دارم.

چه فعالیت هایی در واحد فراهم آوری اعضا بیمارستان سینا انجام می پذیرد؟

همکاران من در واحد فراهم آوری اعضا به عنوان کوردیناتور ( هماهنگ کننده اعضا) به صورت تلفنی و بازرسی حضوری به شناسایی بیماران مرگ مغزی می پردازند و پس از شناسایی و تشخیص موارد مرگ مغزی در بیمارستان های مبدا، اقدام به رضایت گیری از خانواده های این عزیزان می شود و در صورت رضایت خانواده ها، بیمار مرگ مغزی همراه با آمبولانسی مجهز و تیم مجرب پزشکی به واحد فراهم آوری اعضا بیمارستان سینا منتقل می شوند و پس از تایید مرگ مغزی توسط استادان بیمارستان که حکم وزارت بهداشت را دارند و بر اساس بررسی های لازم در خصوص ارگان های مناسب، عمل اهدای عضو طبق ساعت اعلامی وزارت بهداشت در اتاق عمل بیمارستان انجام می پذیرد.

به غیر از جمع آوری و شناسایی موارد مرگ مغزی، ثبت نام و آماده سازی بیمارانی که نیازمند دریافت ارگان کلیه هستند، قبل از عمل پیوند توسط واحد فراهم آوری اعضا انجام می شود. بیماران از شهرستان های دور و نزدیک به بیمارستان برای ثبت نام اولیه، انجام مشاوره ها و آزمایش ها و سایر مراحل پیوند مراجعه می کنند و تمامی این مراحل با همت همکاران واحد فراهم آوری انجام می شود تا بیماران آمادگی لازم قبل از دریافت عضو را پیدا کنند.

جالب است بدانید اولین پیوند کلیه در تهران و در بیمارستان سینا انجام شده و این بیمارستان از سال 1369 تا سال 1401 تعداد 2716 مورد عمل پیوند کلیه را به ثبت رسانده است. 

خالی از لطف نیست که بگویم خانواده های اهدا کننده عضو پس از اهدا به حال خود رها نمی شوند و توسط واحد فراهم آوری اعضا بیمارستان سینا که از بخش مددکاری قوی نیز برخودار است مورد حمایت قرار می گیرند و خدمات مشاوره روانشناسی و  اجتماعی به بیماران و خانواده های اهدا کنندگان اعضا ارائه می شود در سال گذشته از 133 خانواده اهداء کننده عضو شرح حال گرفته شد و پیگیر مشکلات 53 خانواده ای که سرپرست خانوار خود را از دست داده بودند شدیم. و برای 15 خانواده کاریابی انجام شده است و برخی از خانواده ها به صورت مستقیم و غیر مستقیم به کمیته امداد معرفی شدند و مسلما در مسیر کمک رسانی به شناسایی خیرین پرداخته می شود. همچنین در طول سال مشاوره های روانشناسی برای خانواده های داغدار انجام و دوره های گذر از سوگ برگزار می شود.

از دیگر فعالیت های مهم واحد فراهم آوری اعضا مسلما فرهنگ سازی و نهادینه کردن فرهنگ اهدای عضو است که این مهم به مدد همکاران روابط عمومی این واحد در طول سال انجام می پذیرد و اما در هفته اهدای عضو  فعالیت های فرهنگی رنگ و بوی ویژه ای به خود می گیرند، به همین مناسبت در هفته اهدای عضو  از اهم فعالیت های واحد ما، برگزاری نمایشگاه اهداکنندگان عضو در لابی بیمارستان سینا و پارک لاله در بلوار کشاورز وربه روی ساختمان مرکزی دانشگاه و همچنین برگزاری جشن بزرگداشت روز ملی اهدای عضو با حضور خانواده های اهدا کنندگان و با همکاری مسئولین بهشت زهرا(س) در یکی از سالن های اجتماعات این آرامگاه بوده است. البته باید توضیح دهم که خوشبختانه در سال های گذشته قطعه ای از بهشت زهرا(س) به نام اهداکنندگان اعضا نامگذاری و به این عزیزان تعلق گرفت.

واحد فراهم آوری اعضا در حیطه های آموزش و پژوهش و تحقیق نیز گام هایی برداشته است و در سال 1402 چند طرح تحقیقاتی را پوشش خواهد داد و به قبول پایان نامه های تحقیقاتی دستیاران و دانشجویان نیز می پردازد. حضور و ارسال مقالات به کنگره ها و انجام سخنرانی ها از دیگر فعالیت های گسترده این مرکز است.

و در انتها باید بگویم آنچه در این مسیر ما را دل گرم می کند آیه 23 سوره مائده است که می فرمائید: "هر کس نفسی را حیات بخشد همانند آن است که همه مردم را حیات بخشیده."

 

  • گروه خبری : راهنمای اساتید و کارکنان
  • کد خبر : 235089
فاطمه  صدراپور
تهیه کننده:

فاطمه صدراپور

تصاویر

0 نظر برای این مطلب وجود دارد

ارسال نظر

نظر خود را وارد نمایید:

متن درون تصویر را در جعبه متن زیر وارد نمائید *