نوبت دهی
متن مورد نظر خود را جستجو کنید

  • تاریخ انتشار : 1404/05/14 - 15:13
  • تعداد بازدید کنندگان خبر : 167
  • زمان مطالعه : 4 دقیقه

آشنایی ﺗﺐ ﻣﺎﻟﺖ ﻳﺎ ﺑﺮوﺳﻠﻮز

ﺑﻴﻤﺎرى ﻋﻔﻮنی ﻣﺸﺘﺮک ﺑﻴﻦ اﻧﺴﺎن و دام اﺳﺖ ﻛﻪ ﺗﻮﺳﻂ ﺑﺎﻛﺘﺮى ﺑﺮوﺳﻼ (Brucella) ﻣﻨﺘﻘﻞ می ﺷﻮد.

اﻳﻦ ﺑﻴﻤﺎرى از ﻃﺮﻳﻖ ﺗﻤﺎس ﺑﺎ ﺣﻴﻮان آﻟﻮده و ﻳﺎ ﻣﺤﺼﻮﻻت ﺣﻴﻮانی آﻟﻮده ﻣﺜﻞ ﺷﻴﺮ و ﻟﺒﻨﻴﺎت اﻳﺠﺎد می شود. ﺑﻴﻤﺎرى ﻧﺰد ﻛﺴﺎنی ﻛﻪ ﺑﺎ ﺣﻴﻮاﻧﺎت و ﺑﺎﻓﺖ ﻫﺎى آﻟﻮده آﻧﻬﺎ ﻛﺎر میﻛﻨﻨﺪ ﺑﻪ ﺧﺼﻮص داﻣﭙﺮوران، ﻛﺎرﮔﺮان ﻛﺸﺘﺎرﮔﺎﻫﻬﺎ و داﻣﭙﺰﺷـﻜـﺎن ﺑﻴﺸﺘﺮ ﻣﺸﺎﻫﺪه میﺷﻮد. ﻫﻤﭽﻨﻴﻦ اﻏﻠﺐ از ﻃﺮﻳﻖ ﺧﻮردن ﻳﺎ ﻧﻮﺷﻴﺪن ﺷﻴﺮ، بستنی و ﻳـﺎ ﺳﺎﻳﺮ ﻣﺤﺼﻮﻻت لبنی ﻏﻴﺮ ﭘﺎﺳﺘﻮرﻳﺰه و ﺧﻮردن ﮔﻮشتی ﻛﻪ ﺑﻪ ﻃـﻮر ﻛﺎﻣﻞ ﭘﺨﺘﻪ ﻧﺸﺪه ﺑﺎﺷﺪ، اﻧﺘﻘﺎل می ﻳﺎﺑﺪ. در ﺻﻮرت آﻟﻮده ﺑﻮدن دام، ﺳﻘﻂ ﺟﻨﻴﻦ در اوﻟﻴﻦ ﻣﺮﺣﻠﻪ آبستنی اﺗﻔﺎق می اﻓﺘﺪ. از ﻃﺮفی ﻫﻨﮕﺎم ﺳﻘﻂ، ﺗﺮﺷﺤﺎت رحمی ﺑﺴﻴﺎر آﻟﻮده ﺑﺎﻋﺚ آﻟﻮدگی ﻣﺤﻴﻂ اﻃﺮاف، ﻣﺮاﺗﻊ ﻳﺎ ﻣﺰارع میﺷﻮﻧﺪ. ﺷـﻴـﺮ دام ﻣﺒﺘﻼ ﺑﻪ ﺗﺐ ﻣﺎﻟﺖ ﻳﺎ ﺑﺮوﺳﻠﻮز از آﻟﻮدگی ﺑﺎﻻیی ﺑﺮﺧﻮردار ﺑـﻮده و میﺗﻮاﻧﺪ ﺑﻪ راحتی ﺳﺎﻳﺮ دامﻫﺎ و اﻧﺴﺎنﻫﺎیی ﻛﻪ در آن ﻣـﺤـﻴـﻂ ﻓﻌﺎﻟﻴﺖ میﻛﻨﻨﺪ را ﺑﻴﻤﺎر ﻛﻨﺪ. ﺑﺮوﺳﻠﻮز ﻣﻌﻤﻮﻻ درﻣﺎن میﺷﻮد ولی ﻋﻔﻮﻧﺖ آن ﻣﻤﻜﻦ اﺳﺖ ﻣﻮﺟﺐ اﻟﺘﻬﺎب ﻻﻳﻪ داخلی ﻗﻠﺐ، اﻟﺘﻬﺎب ﻣﻐﺰ و ﻃﻨﺎب ﻧﺨﺎعی، درﮔـﻴـﺮى ﭼﺸﻢ، ﺳﻴﺴﺘﻢ ﺗﻨﺎسلی و ﻣﻔﺎﺻﻞ و ﺳﺘﻮن ﻣﻬﺮه ﻫﺎ ﺷﻮد.

راهای انتقال بیماری:

این ﺑﻴﻤﺎرى از ﻃﺮﻳﻖ ﺑﺎﻛﺘﺮى ﺑﺮﺳﻼ اﻳﺠﺎد میﺷﻮد. اﻓﺮادى ﻛﻪ در ﺗﻤﺎس ﺑـﺎ ﺣﻴﻮاﻧﺎت و ﻳﺎ ﻣﺼﺮف ﻛﻨﻨﺪه ﻣﺤﺼﻮﻻت ﺣﻴﻮانی و لبنی آﻟﻮده ﻫﺴﺘﻨﺪ ﻣﻤﻜﻦ اﺳﺖ دﭼﺎر آﻟﻮدگی ﺑﻪ اﻳﻦ ﺑﺎﻛﺘﺮى ﺷﻮﻧﺪ.

راﻫﻬﺎى ﺳﺮاﻳﺖ و ورود اﻳﻦ ﺑﺎﻛﺘﺮى ﺑﻪ ﺑﺪن ﺷﺎﻣﻞ:

  • ﻣﺼﺮف ﻓﺮاورده ﻫﺎى ﺷﻴﺮ ﻏﻴﺮﭘﺎﺳﺘﻮرﻳﺰه ﻣﺜﻞ ﭘﻨﻴﺮ ﻳﺎ بستنی
  • ﻟﻤﺲ ﺑﺎﻓﺖ آﻟﻮده ﻳﺎ ﻣﺎﻳﻌﺎت ﺑﺪن دامﻫﺎ (ﺑﺎﻛﺘﺮى ﺑـﺮوﺳـﻼ از ﻃﺮﻳﻖ ﺷﻜﺎف در ﭘﻮﺳﺖ، ﭼﺸﻢ، بینی ﻳﺎ دﻫﺎن ﻣﻨﺘﻘﻞ میﺷﻮد)
  • ﺷﻴﺮدهی (ﻣﺎدر آﻟﻮده ﺑﻪ ﺑﺎﻛﺘﺮى میﺗﻮاﻧﺪ از ﻃﺮﻳﻖ ﺷﻴﺮدﻫـﻲ ﺑﻪ ﻓﺮزﻧﺪ ﺧﻮد ﻣﻨﺘﻘﻞ ﻧﻤﺎﻳﺪ)
  • زن ﺑﺎردار آﻟﻮده ﺑﻪ ﺑﺎﻛﺘﺮى ﺑﺮوﺳﻼ ﻫﻨﮕﺎم زاﻳﻤﺎن ﺑﻴﻤﺎرى را ﺑـﻪ ﺟﻨﻴﻦ ﺧﻮد ﻣﻨﺘﻘﻞ ﻛﻨﺪ
  • در ﻣﻮارد ﻧﺎدر از ﻃﺮﻳﻖ راﺑﻄﻪ ﺟﻨﺴﻲ ﺑﺎ ﻓﺮد آﻟﻮده ﻣﻤﻜﻦ اﺳـﺖ اﻧﺘﻘﺎل ﻳﺎﺑﺪ
  • از ﻃﺮﻳﻖ ﺗﺰرﻳﻖ ﺧﻮن ﻳﺎ ﭘﻴﻮﻧﺪ ﻣﻐﺰ اﺳﺘﺨﻮان از ﻓﺮد آﻟﻮده
  • ﻣﺼﺮف ﮔﻮﺷﺖ ﺧﺎم ﻳﺎ ﻧﻴﻢﭘﺰ ﺣﻴﻮان آﻟﻮده
  • اﺳﺘﻨﺸﺎق ﺑﺎﻛﺘﺮى ﺑﺮوﺳﻼ از ﻃﺮﻳﻖ ذرات ﻫﻮا و ﺑﺎﻓﺖ در ﻣﻌﺮض ﺧﻮن ﺣﻴﻮان آﻟﻮده
  • ﺣﻴﻮاﻧﺎت ﻧﺎﻗﻞ ﺷﺎﻣﻞ: ﮔﻮﺳﻔﻨﺪ، ﮔﺎو، ﺑﺰ، ﺷﺘﺮ، ﺧﻮک، ﺳﮓ، آﻫﻮ می باشد
  • راهﻫﺎى اﻧﺘﻘﺎل ﺗﺐ ﻣﺎﻟﺖ از اﻧﺴﺎن ﺑﻪ اﻧﺴﺎن ﺑﺴﻴﺎر ﻧﺎدر اﺳﺖ.

ﻋﻼﺋﻢ ﺑﻴﻤﺎری:

  • از زﻣﺎنی ﻛﻪ در ﻣﻌﺮض ﺗﺐ ﺑﺮوﺳﻠﻮز ﻗﺮار ﮔﺮﻓﺘﻴﺪ ﺗﺎ ﻣﺸﺨﺺ ﺷﺪن ﻋﻼﺋـﻢ ﺑﻴﻤﺎرى ﺣﺪود ١ ﺗﺎ ٣ ﻫﻔﺘﻪ ﻃﻮل میﻛﺸﺪ. ﻋﻼﺋﻢ ﺗﺐ ﻣﺎﻟﺖ در ﻫﻤﻪ اﻓﺮاد ﺑﻪ ﻳﻚ ﺷﻜﻞ ﻧﻴﺴﺖ و ﺑﺴﺘﻪ ﺑﻪ ﺷﺪت ﺑﻴﻤﺎرى میﺗﻮاﻧﺪ ﻣﺘﻔﺎوت ﻇﺎﻫﺮ ﺷﻮد.
  • تب
  • یبوست
  • سردرد
  • افسردگی
  • تورم قلب
  • تعریق شدید
  • درد شکم
  • خستگی و ضعف
  • از دﺳﺖ دادن اﺷﺘﻬﺎ
  • ﺑﺮوز اﺣﺴﺎس ﻧﺎﺧﻮﺷﻲ
  • ﺗﻮرم و ﺑﺰرگی ﻏﺪد ﻟﻨﻔﺎوى
  • درد ﻣﻔﺎﺻﻞ (ﻟﮕﻦ،زاﻧﻮ ﻳﺎ ﻛﻤﺮ)
  • ﻛﺎﻫﺶ وزن زﻳﺎد و ﻏﻴﺮﻗﺎﺑﻞ ﺗﻮﺿﻴﺢ
  • ﺑﺎﻛﺘﺮى ﺑﺮوﺳﻼ ﺑﺎ ﺟﻮﺷﺎﻧﺪن و ﻋﻤﻞ ﭘﺎﺳﺘﻮرﻳﺰاﺳﻴﻮن در دﻣﺎى ﺑﺎﻻ از ﺑﻴﻦ می رود

ﺗﺸﺨﻴﺺ ﺑﻴﻤﺎری:

  • در اﻓﺮاد در ﻣﻌﺮض ﺧﻄﺮ آﻟﻮدگی ﺑﻪ ﺑﺎﻛﺘﺮى، ﺑﺎ ﻣﺸﺎﻫﺪه ﻋﻼﺋﻢ ﺑﺎلینی ﺑـﺎ اﺣﺘﻤﺎل ﺗﺐ ﻣﺎﻟﺖ ﻣﻄﺮح میﮔﺮدد. ولی ﺟﻬﺖ ﺗﺎﻳﻴﺪ وﺟﻮد ﺑﺎﻛﺘﺮى ﻧﻴﺎز ﺑـﻪ اﻧﺠﺎم ﺗﺴﺖ ﻫﺎى تخصصی ﺑﺮوﺳﻠﻮز در ﺧﻮن میﺑﺎﺷﺪ.
  • آزﻣﺎﻳﺶ ﻣﺎﻳﻊ ﻣﻐﺰى ﻧﺨﺎعی (در ﻣﻮاردى ﻛﻪ اﺣﺘﻤﺎل آﻟﻮدگی ﻣﻐﺰ و ﻃﻨـﺎب ﻧﺨﺎعی وﺟﻮد دارد) و ﻧﻤﻮﻧﻪ ﮔﻴﺮى از ﻣﻐﺰ اﺳﺘﺨﻮان و ﻛﺒﺪ ﻣﻤﻜـﻦ اﺳـﺖ ﺑﺮاى ﺗﺎﻳﻴﺪ ﺗﺸﺨﻴﺺ ﻻزم ﺑﺎﺷﺪ.

روش ﻫﺎی درﻣﺎنی:

  • درﻣﺎن ﺑﻴﻤﺎرى ﺑﺎ داروﻫﺎى آنتی ﺑﻴﻮﺗﻴﻚ اﻧﺠﺎم میﺷﻮد
  • ﻣﺼﺮف آنتیﺑﻴﻮﺗﻴﻚ ﺑﺮاى درﻣﺎن ﻋﻔﻮﻧﺖﻫﺎ ﻣﻌﻤﻮﻻ ﻧﻴﺎزﻣﻨﺪ زﻣﺎن ﻛـﺎفی اﺳﺖ. ﺷﻤﺎ ﺑﺎﻳﺪ ﺣﺪاﻗﻞ ٣ ﻣﺎه آنتیﺑﻴﻮﺗﻴﻚ ﺗﺠﻮﻳﺰ ﺷﺪه ﺗﻮﺳﻂ ﭘﺰﺷـﻚ را ﻣﺼﺮف ﻛﻨﻴﺪ ﺗﺎ ﻋﻼﺋﻢ ﺑﻴﻤﺎرى ﺑﻬﺒﻮد ﭘﻴﺪا ﻛﻨﻨﺪ و در ﻣﻮاردى ﻛﻪ ﺑﻴـﻤـﺎرى ﻋﺎرﺿﻪ داراﺳﺖ ﻣﻌﻤﻮﻻ دوره ى درﻣﺎن از ٤ ﺗﺎ ٦ ﻣﺎه ﻣﻤﻜﻦ اﺳﺖ ﺗﻐﻴﻴﺮ ﻳﺎﺑﺪ.
  • ﺑﺮای ﺑﻬﺒﻮدی ﻛﺎﻣﻞ و ﭘﻴﺸﮕﻴﺮی از ﻋﻮد ﺑﻴﻤﺎری ﻣﺼﺮف دارو ﺗﺎ ﭘﺎﻳﺎﻥ دوره  ﺗﺠﻮﻳﺰ، اﻟﺰامی است

ﭘﻴﺸﮕﻴﺮی از ﺑﻴﻤﺎری :

  • واﻛﺴﻴﻨﻪ ﻛﺮدن ﺣﻴﻮاﻧﺎت اهلی در ﻣﻨﺎﻃﻖ ﺑﺎ ﺷﻴﻮع ﺑﺎﻻى ﺑﻴﻤﺎرى
  • اﺟﺘﻨﺎب از ﻣﺼﺮف ﻟﺒﻨﻴﺎت ﻏﻴﺮ ﭘﺎﺳﺘﻮرﻳﺰه
  • ﺧﻮردن ﮔﻮﺷﺖ ﺑﻪ ﺻﻮرت ﻛﺎﻣﻼ ﭘﺨﺘﻪ ﺷﺪه
  • ﭘﻮﺷﻴﺪن دﺳﺘﻜﺶ ﻻﺗﻜﺲ ﻫﻨﮕﺎم ﻛﺎر ﺑﺎ ﺣﻴﻮاﻧﺎت و ﺗﻤﺎس ﺑﺎ آنﻫﺎ
  • رﻋﺎﻳﺖ اﺣﺘﻴﺎط و ﺗﻤﺎمی ﺟﻮاﻧﺐ در ﻣﺤﻴﻂﻫﺎى ﻛﺎرى آﻟـﻮده ﻣـﺜـﻞ آزمایشگاه
  • اﻓﺮادى ﻛﻪ ﺑﺎ ﺳﻴﺴﺘﻢ دﻓﺎعی ﺿﻌﻴﻒ از ﻛﺎرﻛﺮدن ﺑﺎ ﺣﻴﻮاﻧﺎت ﻣﺸﻜﻮک ﺧﻮددارى ﻧﻤﺎﻳﻨﺪ
  • اﻃﺮاﻓﻴﺎن ﺑﻴﻤﺎر در ﺻﻮرت ﻓﺮاورده ﻫﺎى ﻣﺸﺎﺑﻪ ﻣﺼﺮف ﻛﺮده اﻧﺪ از ﻧﻈﺮ ﻋﻼﺋﻢ ﺑﻴﻤﺎرى ﺑﺮرسی ﺷﻮﻧﺪ
  • در ﺻﻮرت ﻋﺪم دﺳﺘﺮسی ﺑﻪ ﺷﻴﺮ ﭘﺎﺳﺘﻮرﻳﺰه، ﻗﺒﻞ از ﻣﺼﺮف آن را ﺑﻪ ﻣﺪت ﺣﺪاﻗﻞ ٣٠ دﻗﻴﻘﻪ و در دﻣﺎى ٦٠ درﺟﻪ ﺟﻮﺷﺎﻧﺪه ﺷﻮد و در ﺣﻴﻦ ﺟﻮﺷﺎﻧﺪن ﻣﺮﺗﺐ ﻫﻢ ﺑﺰﻧﻴﺪ.
  • ﭘﻨﻴﺮ ﺗﺎزه  محلی و بی ﻧﻤﻚ را ﻗﺒﻞ از ﻣﺼﺮف ﺑﻪ ﻣﺪت ٢ ﻣﺎه در ﻧﻤﻚ ﻗﺮار دﻫﻴﺪ ﺗﺎ در ﺻﻮرت آﻟﻮدگی ﺑﺎﻛﺘﺮى ﺑﻴﻤﺎرى زا از ﺑـﻴـﻦ ﺑﺮود.

ﻣﺮاﻗﺒﺖ از ﺑﻴﻤﺎر ﻣﺒﺘﻼ ﺗﺐ ﻣﺎﻟﺖ:

  • اﺳﺘﺮاﺣﺖ در ﺧﺎﻧﻪ
  • ﻣﺼﺮف ﻣﺎﻳﻌﺎت ﺑﻴﺸﺘﺮ
  • ﺗﻐﺬﻳﻪ ﺳﺎﻟﻢ و ﻣﻨﻈﻢ
  • ﻣﺼﺮف ﺻﺤﻴﺢ و ﺑﻪ ﻣﻮﻗﻊ آنتی ﺑﻴﻮﺗﻴﻚ ﺑﺮاى ﻣﻮﻓﻘﻴﺖ در درﻣـﺎن اﻟﺰامی اﺳﺖ
  • از ﻗﻄﻊ ﺧﻮدﺳﺮاﻧﻪ آنتی ﺑﻴﻮﺗﻴﻚ ﺧﻮددارى ﺷﻮد

ﻣﺮاﻗﺒﺖ از ﻋﻼﺋﻢ ﺑﻴﻤﺎرى:

  • ﭘﺮﻫﻴﺰ از ﻓﻌﺎﻟﻴﺖﻫﺎى ﺷﺪﻳﺪ و استرس زا و ورزش ﺳﻨﮕﻴﻦ

در صورت بروز علائم هشدار دهنده زیر فورا به اورژانس مراجعه شود: 

  • سفتی گردن، گیجی، ایجاد ضایعات پوستی، اختلال در تنفس و درد قفسه سینه

 

  • کد خبر : 302488
کلمات کلیدی
فاطمه  صدراپور
تهیه کننده:

فاطمه صدراپور

فایل ها

0 نظر برای این مطلب وجود دارد

ارسال نظر

نظر خود را وارد نمایید:

متن درون تصویر را در جعبه متن زیر وارد نمائید *
برای جستجو عبارت موردنظر خود را وارد کنید
تنظیمات پس زمینه