رژیم غذایی در بیماران مبتلا به دیابت
اصل مهم در درمان دیابت، رعایت رژیم غذایی و کنترل وزن مـی باشد
-
رژیم غذایی مناسب در دیابت
- برنامه ریزی برای رژیم دیابتی باید تحت نظر کارشناس تغذیه و با توجه به میزان قند خون شما، وزن و مقدار فعالیتی که دارید انجام شود . یک برنامه غذایی خوب و کامل به شما کمک میکند تا قند و چـربـی خونتان در حد مناسب قرار گیرد و فشار خون متعادلی داشته باشید، علاوه بر این بتوانید غذاهای دلخواهتان را نیز میل کنید، بدون اینکه آسیبی به شما برسد . مصرف وعده های غذایی در ساعت های معین روز و هـمـچـنـیـن تعدادی میان وعده برا ی کنترل قند خون ضروری است. در برنـامـه غذایی شما باید همه گروههای غذایی ضروری وجود داشته باشند تا انرژی مورد نیاز بدنتان به نحو مطلوب تامین شود
-
گروه های غذایی مورد نیاز فرد دیابتی
- پروتئین : اگر کارکرد کلیه شما طبیعی است و از نظر پزشک مشکل کـلـیـوی ندارید، پروتئین به مقدار کافی باید در رژیم غذایی شما گـنـجـانـده شود . پروتئین های قابل استفاده شامل؛
- لبنیات نظیر شیر، ماست، دوغ، کشک، پنیر است کـه مـقـدار مصرف روزانه آن با توجه به وزن و شرایط خاص جسمیِ شما، توسـط کارشناس تعیین می شود .
- گوشت سفید و قرمز شامل گوشت قرمز پخته، ران یا سـیـنـه مرغ پخته یا کبابی، و حبوبات پخته قابل استفاده است.که مقادیر آنهـا برای هر فرد توسط کارشناس تغذیه مشخص میشود. مصرف تخم مرغ را به 2بار در هفته محدود کنید .
- چربیها : دریافتی کلسترول رژیم غذایی شما باید محدود باشد. از روغـنـهـای نباتی به خصوص روغن مایع مانند روغن زیتون یا کـانـولا یـا ذرت استفاده کنید. بـه جای سرخ کردن مواد غــذایی می توانید آنها را به صورت پخته یا کباب شده مصرف کنیــــد .
- موادقندی : این مواد اصلی ترین غذاهایی هستند که بر سطح گلوکز خون شما تأثـیـر دارند. مواد غذایی این گروه شامل غلات (مثل گندم، جو، جو دوسر)، برنج و انواع ماکارونی است . مصرف مواد غذایی حاوی قندهای ساده مانند شیرینی و کیک و بیسکویت، نوشابه های گازدار، آبمیوه های صنعتی، قند و شکر و عسل و مـربـا را محدود کنید
- فیبرها : استفاده از فیبرها در کاهش چربی خون نقش دارد. علاوه بر ایـن مـی تواند نیاز شما به انسولین را کاهش دهد . فیبرها شامل سبزیجات بـرگ سبز تیره مثل اسفناج، بروکلی، فلفل سبز، کاهو، سـبـزی خـوردن، سبزیجات زرد و نارنجی مثل هویج و فلفل دلمه ای زرد و نارنجی بیشتر استفاده کنید. میزان مصرف شما در هر وعده 3لیوان از سبزیجات خام یا 1/5لیوان سبزیجات پخته می تواند باشد. انواع نان سبوس دار، نان سنگک، حبوبات و میوه و سبزی خـام جـزو فیبرها محسوب می شود. از سبزیجات تازه یا منجمد به جای سبزیجات کنسروی استفاده کنید. به جای آبمیوه بیشتر از خود میوه اسـتـفـاده کنید
-
در صورت افت قند خون چه کار کنیم؟
- در صورتی که دچار افت قند خون و علائمی مثل لرزش، گیجی، ضعـف، سردرد، تنفس تند و کوتاه، تهوع، تعریق شدید، به میزان یک قاشـق غذا خوری عسل یا شکر یا نصف لیوان نوشابه میل کنید. بعـد از 15 دقیقه اگر همچنان قند خونتان پائین بود ، این کار را دوباره تکرار کنید
-
توصیه-ھای غذایی لازم برای بیماران دیابتی
- مواد غذایی حاوی نمک زیاد مانند سوسیس، کالباس، کنـسـروهـا، چیپس، پفک، خیار شور، ... مصرف نکنید.
- قند، شکر، مربا، عسل، آبمیوه، شربت، کمپوت، نوشابه، بستنی، انواع شیرینی، شکلات، آب نبات برای شما مضر است
- کره، خامه، روغن حیوانی و روغن جامد مصرف نکنید
- غذاهایی مانند کله و پاچه، دل و جگر، سوسیس و کالباس را بعـلـت داشتن چربی زیاد میل نکنید.
- از مرغ و ماهی بیشتر از گوشت قرمز استفاده کنید، حتماً مرغ و ماهی را بدون پوست میل کنید، در صورت مصرف گـوشـت قرمز باید کاملاً بدون چربی باشد.
- شیر و ماست برای شما مفید است. البته باید کم چرب باشد.
- حبوبات مانند نخود، عدس، انواع لوبیا و غیره برای شما مفید اسـت، در حد معمول می توانید میل کنید.
- میوه ها برای شما مفید است به شرط اینکه تعداد آن محدود به -3 2عدد در 24ساعت باشد و حتی الامکان با پوست میل شود.. مثلا اگـر فردی در روز مجاز به مصرف 2واحد میوه باشد، می تواند 2عدد سیب یا 2عدد پرتقال یا 2عدد موز کوچک و یا 1عدد موز + 1عدد سیب یا 1 عدد سیب + 1عدد پرتقال و.... استفاده کند .
- سبزیجات خام، پخته و سالاد بدون سس به مقدار فراوان میل کنید.
- در بین سبزیجات باقلا )بدون پوست(، هویج، اسفناج را کمتر مـیـل کنید.
- در صورت امکان در هفته 2تا 3بار از ماهی استفاده کنید.
- مصرف موادغـذایـی نشـاسـتـه ای مـانـنـد بـرنـج، نـان، سیب زمینی، ذرت و غیره باید محدود باشد، بهتر است جهت اطـلاع از مقدار مصرف آن، با یک متخصص تغذیه مشورت کنید.
- حتی الامکان از نان های سبوس دار مانند نان سنگک استفاده کنید.
- مصرف خشکبار مانند انجیرخشک، توت خشک، خرمـای خشـک، کشمش نیز باید محدود شود، مقدار آن را با نظر کارشناس تغذیـه ی خود تنظیم کنید.
- هر روز به مقدار معینی غذا بخورید، در هر شبانه روز 3وعده غذای اصلی و 2-3میان وعده میل کنید.
- برای جلوگیری از افت قندخون، میان وعده های مانند 1عدد میوه یا 1لیوان شیر یا 2عدد بیسکویت ساقه طلایی یا چای همراه با 2-3عـدد کشمش یا 1لقمه نان و پنیر میل کنید
- با خوردن وعده های اصلی و میان وعده ها در سـاعـت مشخص می توانید از افت قند خون جلوگیری کنید، تا مجبـور بـه مصرف آب قند، شربت و مانند اینها نشوید.
- سعی کنید از تمام گروه های غذایی در هر وعده مصرف کنیـد. بطور مثال مواد نشاسته ای، سبزی ها، لبنیات و موادپروتئینی ) گوشت- تخم مرغ( در یک وعده ی غذایی گنجانده شود. از موادغذایی به خصوص از انواع متنوع سبزیجات استفاده کنید تا تمامی مواد معدنی و ویتامین ها به مقدار کافی به بدنتان برسد.
- در روز مایعات به میزان کافی شامل آب و چـای کـم رنـگ بنوشید .
- به هنگام طبخ غذا از نمک کمتری استفاده کنید و برای طـعـم دار کردن غذا از ادویه جاتی مانند نعناع، پودر سیر یـا مـوسـیـر، دارچین و لیموترش استفاده کنید.
- قندهای مصنوعی حاوی آسپارتام که در داروخانه ها مـوجـود است برای افراد دیابتی قابل مصرف می باشد.
- اگر اضافه وزن دارید حتماً وزن خود را کم کنید.به خاطر داشته باشید که کم کردن وزن باید اصولی و زیر نظر متخصص انجام شود. کاهش وزن کمک زیـادی بـه کـنـتـرل قـنـدخـون شـمـا می کند.
- داشتن فعالیت بدنی منظم برای کنترل قنـدخـون و نـیـز کنترل وزن شما بسیار مفید است. لازم نیست فعالیتهای سنگین ورزشی داشته باشید. روزی نیم ساعت پیاده روی، یکی از بهترین و ساده ترین فعالیتهایی است که می تواند انجام دهید. بـه خـاطـر داشته باشید قبل از انجام پیاده روی یا کارهای پر تحرک حتماً یک میان وعده سبک میل کنید. جهت اطلاع از مقدار مصرف دقیق مواد غذایی بهتر است بـا یـک مشاور تغذیه مشورت نمائید
.png)
ارسال نظر