رژیم غذایی که در زمان انجام دیالیزی باید رعایت شود
زﻣﺎنی ﻛﻪ ﺑﺮاى ﺷﻤﺎ درﻣﺎن دﻳﺎﻟﻴﺰ ﺗﻮﺻﻴﻪ میﺷﻮد، در ﻣﻮرد ﺗﻐﺬﻳﻪ ﺗـﺎن ﺑﺎﻳﺪ ﭼﻨﺪ ﻧﻜﺘﻪ ﻣﻬﻢ را در ﻧﻈﺮ داﺷﺘﻪ ﺑﺎﺷﻴﺪ:
ﻣﺜﻼ در ﻣﺼﺮف ﻣﺎﻳﻌﺎت، ﭘﺮوﺗﺌﻴﻦ ﻫﺎ، ﻗﻨﺪﻫﺎ و ﭼﺮبی ﻫﺎ، ﺑﺎﻳﺪ ﺑﻪ ﻧـﻮع و ﻣﻘﺪار ﻣﻮادى ﻛﻪ ﻣﺼﺮف میﻛﻨﻴﺪ، دﻗﺖ داﺷﺘﻪ ﺑﺎﺷﻴﺪ. در اﻳﻨﺠﺎ ﺑﻪ اﺧﺘﺼﺎر در ﻣﻮرد ﻣﺼﺮف ﻣﻮاد ﻏﺬایی ﺗﻮﺿﻴﺢ داده ﺷﺪه اﺳﺖ.
ﻣﺎﻳﻌﺎت:
- بهتر اﺳﺖ ﻣﻴﺰان ﻣﺎﻳﻌﺎتی را ﻛﻪ در ﻃﻮل ﺷﺒﺎﻧﻪ روز ﻣﺠﺎز ﺑﻪ ﻣﺼـﺮف آن ﻫﺴﺘﻴﺪ، در ﺑﻴﻦ وﻋﺪه ﻫﺎى ﻏﺬایی و ﺳﺎﻋﺘﻬـﺎى ﻣﺼـﺮف دارو ﺗﻘﺴﻴﻢ ﻛﻨﻴﺪ.
- ﺗﻮﺟﻪ داﺷﺘﻪ ﺑﺎﺷﻴﺪ ﻛﻪ ﺳﻮپ، ژﻟﻪ و ﻣﻴﻮه ﻫﺎیی ﻣﺜﻞ ﻫﻨﺪواﻧﻪ ﻣﻘﺪار زﻳﺎدى ﻣﺎﻳﻊ دارﻧﺪ. ﻣﺼﺮف ﻣﻴﻮه ﻫﺎیی ﻣﺜﻞ ﺳﻴﺐ و ﺧﻴﺎر ﻣﺠﺎز اﺳﺖ.
- ﻣﺮﻛﺒﺎت و ﻣﻮز ﻛﻪ ﻣﻘﺎدﻳﺮ ﺑﺎﻻیی ﭘﺘﺎﺳﻴﻢ دارﻧﺪ را ﺑﻪ ﻣﻴﺰان ﻣﺤـﺪود (ﻳﻚ ﻋﺪد در روز) ﻣﺼﺮف ﻛﻨﻴﺪ.
- ﻧﻮﺷﻴﺪنی ﻫﺎى آﻣﺎده ﻛﻪ ﺣﺎوى ﻣﻮاد اﻓﺰودنی ﻣﺜﻞ ﻓﺴﻔﺮ و ﻛﻠﺴﻴـﻢ زﻳﺎد ﻫﺴﺘﻨﺪ را ﻣﺼﺮف ﻧﻜﻨﻴﺪ.
- ﻣﺎﻳﻌﺎت را در ﺟﺮﻋﻪ ﻫﺎى ﻛﻮﭼﻚ و ﺑﺎ ﻟﻴﻮان ﻣﺪرج ﻣﺼﺮف ﻛﻨﻴﺪ ﺗﺎ ﻣﻴﺰان آن ﺑﺮاﻳﺘﺎن ﻗﺎﺑﻞ اﻧﺪازه ﮔﻴﺮى ﺑﺎﺷﺪ.
- ﺧﻴﺲ ﻛﺮدن ﻟﺒﻬﺎ و دﻫﺎن ﺑﺎ آب ﺧﻨﻚ و ﻳﺦ ﺧﺮد ﺷﺪه، ﻧﻮﺷﻴﺪن کمی آب ﻫﻤﺮاه ﺑﺎ ﻳﺦ و ﭼﻨﺪ ﻗﻄﺮه آب ﻟﻴﻤﻮﺗﺮش در رﻓﻊ تشنگی ﻣـﺆﺛـﺮ اﺳﺖ.

ﻣﻮاد ﭘﺮوتئینی:
ﭘﺮوﺗﺌﻴﻦ ﻫﺎ در ﻣﻮاد ﻏﺬایی از دو ﻣﻨﺒﻊ ﺣﻴﻮانی و ﮔﻴﺎهی ﺗﺄﻣﻴﻦ میﺷﻮﻧﺪ. ﭘﺮوﺗﺌﻴﻨﻬﺎى ﺣﻴﻮانی در ﮔﻮﺷﺖ، ﺗﺨﻢ ﻣﺮغ و ﺷﻴﺮ وﺟﻮد دارﻧﺪ. ﭘﺮوﺗﺌﻴﻦ ﮔﻴﺎهی در ﺣﺒﻮﺑﺎتی ﻧﻈﻴﺮ ﻟﻮﺑﻴﺎ، ﻋﺪس، و ﻣﺎش ﻣﻮﺟﻮد اﺳﺖ.
ﺑﻪ ﻃﻮر کلی ﻣﺼﺮف ﻣﻮاد ﭘﺮوتئینی ﮔﻴﺎهی را ﻣﺤﺪود ﻛﻨﻴﺪ و ﺑﻴﺸﺘـﺮ از ﻣﻨﺎﺑﻊ ﺣﻴﻮانی ﭘﺮوتئینی ﻣﺼﺮف ﻛﻨﻴﺪ و ﻛﻤﺘﺮ از ﻣﻨﺎﺑﻊ ﮔـﻴـﺎهی اﺳﺘﻔﺎده ﻛﻨﻴﺪ. از ﻣﺼﺮف ﻛﺎﻟﺒﺎس، ﺳﻮﺳﻴﺲ، ﺟﮕﺮ، ﻣﻴﮕﻮ و ﮔﻮﺷﺘﻬﺎى ﻧـﻤـﻚ زده ﭘﺮﻫﻴﺰ ﻛﻨﻴﺪ.ﮔﻮﺷﺖ را ﺑﺎ ﺣﺮارت ﻣﻼﻳﻢ و ﻣﺪت زﻳﺎد ﺑﭙﺰﻳﺪ. ﮔﻮﺷﺖ آب ﭘﺰ از ﺳﺮخ ﺷﺪه ﻳﺎ ﻛﺒﺎﺑﻲ آن ﺑﻬﺘﺮ اﺳﺖ.
ﺷﻴﺮ را ﺑﺎ ﺣﺮارت ﻛﻢ ﮔﺮم ﻛﻨﻴﺪ. ﺣﺮارت ﺑﺎﻻ ﻣﻘﺪارى از ﭘﺮوﺗﺌﻴﻦ ﻫﺎى ﻣﻮﺟﻮد در ﺷﻴﺮ را از ﺑﻴﻦ می ﺑﺮد. ﻣﺼﺮف ﮔﻮﺷﺖ ﻗﺮﻣﺰ، ﻣﺮغ و ﺗﺨﻢ ﻣﺮغ ﺑﺪون زرده در ﻃﻮل روز ﺑﺮاى ﺷﻤﺎ اﻟﺰامی اﺳﺖ.
ﻣﻮاد ﻗﻨﺪى:.jpg)
اﮔﺮ ﺑﻪ ﺑﻴﻤﺎرى ﻗﻨﺪ دﭼﺎر ﻧﻴﺴﺘﻴﺪ، ﺑﻬﺘﺮ اﺳﺖ ﻗﺴﻤﺖ زﻳﺎدى از اﻧﺮژى ﻣﻮرد ﻧﻴﺎز روزاﻧﻪ ﺗﺎن را از ﻗﻨﺪﻫﺎ و ﻣﻮاد ﻧﺸﺎﺳﺘﻪ اى ﺗﺄﻣﻴﻦ ﻛﻨﻴﺪ. اﻣﺎ ﺑﻪ ﻣﻴـﺰان ﺳﺪﻳﻢ و ﭘﺘﺎﺳﻴﻢ آﻧــﻬﺎ ﻫﻢ ﺗﻮﺟﻪ داﺷﺘﻪ ﺑﺎﺷﻴﺪ. ﺳﻴﺐ زمینی، ﻣﻴﻮه ﻫﺎ، ﺷﻜﻼت، ﺷﻴﺮینی ﻫﺎ و ﻣﺮﺑﺎﻫﺎ ﻣﻘﺎدﻳﺮ زﻳﺎدى ﭘﺘﺎﺳﻴﻢ دارﻧﺪ و ﺷﻜﺮ، ﻋﺴﻞ و زوﻟﺒﻴﺎ و ﺑﺎﻣﻴﻪ را (ﺑﻪ ﺷـﺮط ﺑﺎﻻﻧﺒﻮدن ﻗﻨﺪ ﺧﻮن) می ﺗﻮاﻧﻴﺪ مصرف کنند. ﺷﻴﺮینی ﻫﺎیی ﻛﻪ ﺗﺨﻢ ﻣﺮغ، ﺟﻮش ﺷﻴﺮﻳﻦ، ﭘﺴﺘﻪ، ﺑﺎدام، ﻓﻨﺪق و آرد ﻧﺨﻮدچی زﻳﺎد دارﻧﺪ، ﻣﺼﺮف ﻧﻜﻨﻴﺪ. روﻏﻨﻬﺎى ﮔﻴﺎهی ﻣﺎﻳﻊ ﻛﻪ از ذرت و آﻓﺘﺎﺑﮕﺮدان ﺗﻬﻴﻪ می ﺷﻮﻧـﺪ، بی ﺿﺮر ﻫﺴﺘﻨﺪ. از روﻏﻦ زﻳﺘﻮن و اﻧﻮاع ﺳﺴﻬﺎى آﻣﺎده اﺳﺘﻔﺎده ﻧﻜﻨﻴﺪ.
وﻳﺘﺎﻣﻴﻨﻬﺎ:
ﺷﻤﺎ ﺑﺎ ﺧﻄﺮ ﻛﻤﺒﻮد وﻳﺘﺎﻣﻴﻦ ﻫﺎ روﺑﺮو ﻫﺴﺘﻴﺪ. از ﻣﻮاد ﻏﺬایی ﺗﺎزه اﺳﺘﻔﺎده ﻛﻨﻴﺪ. ﺳﺒﺰﻳﺠﺎت را ﺑﺎ آب ﺳﺮد ﺑﺸﻮﺋﻴﺪ و ﺑﺮاى ﭘﺨﺖ، آﻧﻬﺎ را در آب درﺣـﺎل ﺟﻮش ﺑﺮﻳﺰﻳﺪ و درب ﻇﺮف را ﺑﺒﻨﺪﻳﺪ. از ﻣﺼﺮف ﻛﻨﺴﺮوﻫﺎ و ﻛﻤﭙﻮﺗﻬﺎ ﺑﭙﺮﻫﻴﺰﻳﺪ. ﺑﺮﻧﺞ را ﺑﻪ ﺻﻮرت ﻛﺘﻪ ﻳﺎ دمی ﺗﻬﻴﻪ ﻛﻨﻴﺪ. ﺳﻴﺐ زمینی، ﭘﻴﺎز و ﻣﻴﻮه ﻫﺎ را دور از ﻧـﻮر ﻧﮕﻬﺪارى ﻛﻨﻴﺪ. در ﻏﺬاﻫﺎﻳﺘﺎن ﺑﻪ ﺟﺎى ﻧﻤﻚ، از ﭼﺎشنی ﻫﺎیی ﻣﺜﻞ زﻳـﺮه، ﻓـﻠـﻔـﻞ، دارﭼﻴﻦ، و ﭼﻨﺪ ﻗﻄﺮه آب ﻟﻴﻤﻮﺗﺮش اﺳﺘﻔﺎده ﻛﻨﻴﺪ. وﻳﺘﺎﻣﻴﻦ ﻫﺎى ﻣﻜﻤﻞ را ﺗﻨﻬﺎ ﺑﺎ دﺳﺘﻮر ﭘﺰﺷﻚ و ﺑﻪ اﻧﺪازه اى ﻛـﻪ ﺑﺮاى ﺷﻤﺎ ﺗﺠﻮﻳﺰ ﺷﺪه ﻣﺼﺮف ﻛﻨﻴﺪ.

ﻧﻜﺎت کلی زﻳﺮ را در ﺗﻐﺬﻳﻪ رﻋﺎﻳﺖ ﻛﻨﻴﺪ:
رژﻳﻢ ﻏﺬایی ﺷﻤﺎ ﺑﺎیستی ﻛﻢ ﺳﺪﻳﻢ، ﻛﻢ ﭘﺘﺎﺳﻴﻢ، ﻛﻢ ﻓﺴﻔﺮ و ﭘـﺮ ﻛﻠﺴﻴﻢ ﺑﺎﺷﺪ. ﻣﺎﻳﻌﺎت را ﺑﻪ ﺻﻮرت ﻣﺤﺪود ﻣﺼﺮف ﻛﻨﻴﺪ.در ﺻﻮرت اﺣﺴﺎس ﺿﻌﻒ ﻣﻮﻗﻊ دﻳﺎﻟﻴﺰ از آب ﻧﺒﺎت و ﺷﻴـﺮینی اﺳﺘﻔﺎده ﻛﻨﻴﺪ. از ﻫﻤﻪ ﻣﻬﻤﺘﺮ اﻳﻨﻜﻪ ﺑﺎ ﭘﺰﺷﻚ ﺧﻮد، ﭘﺮﺳﺘﺎر و ﻳﺎ ﻣﺘﺨﺼﺺ ﺗﻐﺬﻳﻪ در ﻣﻮرد ﺑﻬﺘﺮﻳﻦ رژﻳﻢ ﻏﺬایی ﻛﻪ میﺗﻮاﻧﻴﺪ داﺷـﺘـﻪ ﺑـﺎﺷـﻴـﺪ، ﻣﺸﻮرت ﻛﻨﻴﺪ.
ارسال نظر